Univerzális videóletöltő- és konvertáló alkalmazás az Ubuntu Linux rendszeren

Az Internet egyik legnépszerűbb videómegosztó weboldaláról (YouTube) történő multimédia állományok letöltéséhez egyfajta segítséget nyújtottam korábbi leírásommal, amelyet kiegészítésképpen most olyan lehetőséget mutatok be, amely szerint nem csak a YouTube weboldalról, hanem más hasonlóan népszerű (például GoogleVideo stb.) oldalról is tudunk multimédia állományokat letölteni. Ezenkívül a most bemutatásra kerülő alkalmazás segítségével többek között a már meglévő multimédia állományaink konvertálására, sőt mobiltelefonon használható csengőhangok elkészítésére is lehetőségünk lesz.

1) Letöltés és telepítés

Töltsük le a szükséges csomagot: pytube és a letöltött állományra duplán rákattintva végezzük el a telepítést.

2) Használat

A telepítés sikeres elvégzését követően indítsuk el az Alkalmazások -> Hang és videó -> PyTube Multimedia Converter menüpontról.

Az alkalmazás elindítását követően célszerű először a lehetséges beállításokat testreszabni, amelyet a felső menüsorban található Edit -> Beállítások menüpontban találunk.

Az első (General) feliratú fülön lehetőségünk van arra, hogy a megnézésre ideiglenesen letöltött videók letöltést követően ne törlődjenek a számítógépről, valamint bélyegképet (Generate Thumbnail...) hozhatunk létre az MP4 formátumú állományokhoz.

A következő (Directories) fülön megadhatjuk, melyik könyvtárba mentse a letöltött állományokat és a program használatához szükséges függőségek elérési útját adhatjuk meg.

A harmadik (Account) feliratú fülön amennyiben rendelkezünk a YouTube weboldalon regisztrált azonosítóval, megadhatjuk annak részleteit, így a weboldalon megosztott tartalmak között azokat a videókat is el fogjuk tudni érni, amelyek kizárólag regisztrált felhasználóknak engedélyezett.

Az utolsó (Additional Codecs) fülön további ritkán használt multimédiaformátum (AMV) lejátszásához szükséges kiegészítőállományokat tölthetünk le - amely nálam jelenleg nem talált a 64 bites rendszeremhez szükséges állományt.

A szükséges beállításokat amennyiben elvégeztük, nézzük sorban milyen lehetőségeket nyújtanak számunkra a program funkciói:

Download Videos: Ha már ismerjük a letöltendő videó elérési webcímét, kattintsunk a Hozzáadás feliratú gombra és másoljuk be helyesen a teljes címet. Ezenkívül ugyanitt lehetőségünk van keresni (Search) és meglévő lejátszási listát importálni (Import List), a hozzáadott videó elérési útját eltávolítani (Eltávolítás) vagy pedig átalakítani másik formátumba (Konvertálás).

Search: Külön menüpont szolgál a főmenüben is a videók keresésére, ahol egy általunk keresett kifejezést adhatunk meg az így elnevezett videók megtalálásához.

Profiles: Itt a YouTube weboldal regisztrált felhasználóinak adatait nézhetjük meg - valamiért jelenleg nálam nem működő funkció, ha valaki tudja az okát, kérem jelezze.

Encode Videos: Videó állományok más formátumba történő átalakítása (OGM, OGG, OGV, MP3, MPEG, AMV, GIF, MP4, WAV, AVI, 3GP, FLV). Válasszuk ki a meglévő és átalakítandó videó állományt a számítógépünk meghajtójáról és a formátum típust, amelyet eredményül kapni szeretnénk. Továbbá lehetőségünk van megadni, hogy törölje az eredeti állományt az átalakítás elvégzése után (Delete original file).

Multimedia Tools: További lehetőségek a multimédia állományaink módosításához:

Apply Audio into Video: Audio tartalom (néma) videó állományba történő beillesztése.

Merge Videos: Több videó állomány egyesítése.

Rotate Videos: Videó képének elforgatása.

Generate Ringtone: Csengőhangok készítése mobiltelefonokhoz.

Resize Videos: Videó képének átméretezése.

Construct a List: Videók listájának megosztása barátokkal, ismerősökkel, mely listát a már említett Import List paranccsal tudunk ebbe a programba beilleszteni.

3) Kapcsolódó weboldalak

- a YouTube hivatalos oldala

- a GoogleVideo hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.